Tema: Historie

content-picture.php

For nylig udkom manifestet ”Feminisme for de 99 %” på Solidaritet forlag. Men ideen om, at kvindekampen tager sig forskelligt ud, alt efter om man tilhører de privilegerede kvinder eller de fattige, og at de mest radikale krav ofte rejses af dem, der har mindst at miste, er ikke ny. Der er næsten glemte heltinder derude, og en af dem er Marie Nielsen.


7.
marts
2020
Læst: 414 gange.
content-picture.php

Yasrab Tanvir Gondal, offentligt kendt som Lal Khan, blev stedt til hvile den 22. februar i den landsby, hvor han var født, Bhaun i distriktet Chakwal. Lige som hans begivenhedsrige liv, blev også hans begravelse en revolutionær begivenhed. Han ville selv have været fornøjet med begravelsesceremonien, hvis han havde kunnet opleve den.


7.
marts
2020
Læst: 165 gange.
content-picture.php

Den danske socialist Marie Nielsen (1875-1951) var en foregangsfigur i flere led. Hun var blandt de mest markante skikkelser på den socialdemokratiske venstrefløj i begyndelsen af 1900-tallet – og den eneste fremtrædende kvinde blandt dem. Senere blev hun hun en af de første og mest markante danske repræsentanter for trotskismen i Danmark. Nu er der endelig kommet en biografi om hende.


29.
februar
2020
Læst: 559 gange.
content-picture.php

75 årsdagen for befrielsen af Auschwitz-Birkenau dødslejren udløste en forventelig bølge af kvalmende kommentarer fra ledende politikere. Neil Faulkner afslører hykleriet hos politikere, som ignorerer historiens lærdomme og udbreder nationalisme og racisme.


5.
februar
2020
Læst: 277 gange.
content-picture.php

Forlaget Solidaritet udgav for nylig bogen “Permanent Revolution”, som den russiske revolutionsleder Lev Troskij udgav i 1030. Vi bringer i den anledning dette bidrag fra Ernest Tates til konferencen om ’Lev Trotskij og trotskismen’, som blev afholdt i Havana den 6.-8. maj 2019.


28.
oktober
2019
Læst: 232 gange.
content-picture.php

Fra den 6. til den 8. maj fandt den første internationale akademiske konference om Leon Trotskijs liv og ideer sted i Cuba. Konferencen var organiseret af Kulturcenteret Juan Marinelo i samarbejde med det Cubanske Institut for Filosofi og foregik i Casa Benito Juarez i det gamle Havana


24.
juli
2019
Læst: 358 gange.
content-picture.php

Hidtil har kun en snublesten i Berlin husket os på Martin Monath. Nu har Wladek Fakin så godt som muligt samlet de forhåndenværende brikker i puslespillet om hans liv i modstandsbevægelsen under nazi-diktaturet, og præsenterer en kort biografi over denne usædvanlige revolutionære kæmper.


15.
juli
2019
Læst: 644 gange.
content-picture.php

Modsætninger mellem de europæiske stormagter skabte et Mellemøsten, der mellem verdenskrigene og tiden efter skabte nogle fastlåste systemer, som fortsat eksisterer og påvirker millioner af mennesker. Ikke blot i Mellemøsten, men også rundt om andre steder i verden.


19.
maj
2019
Læst: 419 gange.
content-picture.php

Socialistisk Information bringer nedenfor Socialistisk Internationales resolution fra 1907. Dette er tænkt som inspiration til debatten om ind- og udvandring, men er også tiltænkt den pågående debat om globalisering i Enhedslisten.


19.
maj
2019
Læst: 418 gange.
content-picture.php

Den følgende tale blev holdt den 21. juli 2018 på et todagesseminar på York University med titlen ”Historiske perspektiver på enhedsfronter mod fascismen og det ekstreme højre”.


12.
januar
2019
Læst: 757 gange.
category.php